Trimning och pälsvård

Att plocka päls

En schnauzer har två typer av strån. De har sträva strån och ull och båda sorter fyller sin funktion. De sträva stråna är blanka och gör att väta och smuts lättare hålls ifrån hunden. Ullen har en isolerande funktion. En del hundar har mycket ull och då behöver den ullkammas för att inte kväva den sträva pälsen. De sträva stråna växer i cykler och vi behöver plocka bort äldre strån för att nya strån ska komma upp. 

Trimbord och andra prylar

Att ha bra utrustning underlättar väldigt mycket när man ska vårda sin schnauzer, men det är inget måste. Man klarar sig med trimkondomer, ullkarda, trimmer och någon form av matta som hunden kan stå stadigt på. 

Jag har valt att gå all in eftersom jag verkligen gillar pälsvård och har ställt ut mina hundar en hel del. Som sagt, nedanstående utrustning är inget måste men det underlättar. :-) Jag har skaffat ett elektriskt trimbord och det är verkligen helt underbart. Jag kan hissa upp hundarna för att få en bra arbetsvinkel när jag tar tassarna och ner när vi jobbar med topline och huvud. Mitt trimbord är tillräckligt stort för att hundarna ska kunna ligga bekvämt och tryggt. 

På väggen vid trimbordet har jag magnetlister där jag har hängt upp trimknivar och saxar. Jag vet att en del inte vill hänga upp saxar på lister men faktum är att mina aldrig har ramlat ner, men kanske ska m an vara försiktig om man har klinkergolv. 

När det gäller trimmer har jag faktiskt tre stycken, alla sladdlösa. Jag började med att köpa en Andis Oster med sladd men ledsnade väldigt snabbt på att den var så klumpig och sladden som alltid var i vägen. Jag gick vidare och köpte en sladdlös Andis som låg bättre i handen. Den har utbytbara skär och fungerar ännu fem år senare på ett bra sätt. Jag köpte också efter ett par år en liten Andis som var lätt att raka mellan tassarna med. Den lilla Andisen är inte alls av samma kvalitet som den stora, men det kan man inte begära av en så liten billig sak som denna. Den fungerar ännu men jag har köpt en mer kvalitativ sak, Aesculap Exakta. 


Ybery Alarm Beskyd SEUCH DKUCH NOUCH DKJV-21
Ybery Alarm Beskyd SEUCH DKUCH NOUCH DKJV-21

Rullande päls

När jag fick min första schnauzer visste jag inte hur man trimmade, alltså ryckte päls och jag var väldigt förbryllad över vad "rullande päls" var för något. Nu har jag min andra schnauzer och har börjat "rulla" pälsen på min andra hund. På bilden ser ni en päls med hårstrån av flera olika längder och det är definitionen av en rullande päls. Beroende på hur ofta man trimmar av det yttersta lagret päls så får man en päls som alltid är fräsch och krispig. Hunden på bilden rullar jag varje vecka och om jag sköter min trimning har jag en hund som alltid har perfekt päls och alltid är i utställningsskick, päls med flera längder.
Detta beror på att varje gång man drar ett hårstrå sätter man igång en process med nybildade av nya strån. Alla strån går igenom fyra, förenklat sett, tre "åldrar". En tillväxtfas, en vilofas och en död fas. Som trimmare får man känna sig fram och känna efter om stråna släpper på ett rimlig sätt. Mogna strån avger ett krispigt ljud och känns lite pappriga i konsistensen.
Ju oftare man trimmar desto tätare lager får man.
Kan man då rulla alla pälsar? Mja, det beror delvis på hur enträgen man är som trimmare och hundens förutsättningar. En del hundar har bara ett strävt strå per follikel (hårsäck) och andra har två eller i en del få fall flera. Det beror också på hur många hårsäckar per ytenhet hunden har. Har hunden få folliklar så blir den väldigt tunn om man drar bort delar av pälsen just eftersom det inte finns strån kvar som kan täcka huden.
För att stötta tillväxten av de sträva stråna behöver man reducera ullen som sitter i hårsäckarna. Ullen, om den är för rik, riskerar att täppa till hårsäckarna och ge de sträva för lite utrymme.
En päls som är ullig och ser allmänt skruttig ut och man kanske tom tror att pälsen är riktigt dålig, kan må bra av en omstart. Om man trimmar av allt startar pälsen om och kommer ofta tillbaka sträv och krispig. Problemet med att trimma va allt på en gång är att allt kommer ut i ett enda lager och man måste börja om med att rulla pälsen. För att få igång rullat måste man ta några strån varje vecka för att efter ett par månader ha flera lager och pälsen täcker kroppen väl. Gör man en omstart måste man tänka på att pälsen måste vara mogen för att man ska dra av den, man måste tänka på att hålla koll på huden så att huden inte blir irriterad. Om det är kallt behöver hunden skyddas mot kyla och är det soligt behöver man skydda mot solen när hunden blivit avtrimmad det mesta av pälsen.

Päls


Oftast låter jag min hane ha ganska mycket päls. Han har fantastisk päls som håller ihop även när den blivit riktigt lång. Färgintrycket kan förändras på en del hundar när pälsen mognat av, men på min hane så är fördelningen mellan svart-vitt-svart på hårstrået i stort sett det samma genom alla pälsstråets faser. En annan hund jag trimmar växer den vita delen av strået mycket mer i pälsstrået senare faser och det gör att hunden blir mycket ljusare i stråets äldre faser och därför föredrar jag att trimma den hunden oftare. Det är alltså flera olika saker som avgör hur ofta jag tycker att jag bör trimma en hund: färgintryck, hur pälsen håller ihop, hur kvaliteten på strået upplevs och såklart hundens konstruktion.Övergång i skapande
Nu har jag dock fått för mig att låta grabben testa en kort tight look. Jag kommer att korta ner intervallerna mellan trimning för att få fler och kortare lager. När jag har kortare lager får det inte finnas längre strån av ull som gömmer de sträva stråna, samtidigt som jag inte får ta bort all ull. Det blir en balansakt, men eftersom vi inte siktar på några tävlingar framöver så spelar det mindre roll om jag gör några misstag. Päls växer ut igen. Min hane slutade jag ta ull ifrån för ganska länge sedan, helt enkelt eftersom det inte behövdes längre. Nu såg jag att hans ljusa ull lyste igenom så det var faktiskt läge att ta en del.

Jag har flera olika knivar som ska ta bort ull, men ständigt återvänder jag till Groomer DKs classic fine. Den är verkligen suverän. Den skär inte och den är effektiv. Bara man lägger den rätt så kan vem som helt lyckas få bort ull med den. Har man ett ullmonster behöver man börja med medium för att sedan gå ner till fine. Jag har tidigare testat med Greyhound Easy grip men tyckte att den var svår att få bra grepp på och den skar strån och hade vassa tänder som faktiskt kan gör illa hunden om man inte är säker på handen. Jag vet dock att det finns många som är väldigt nöjda med den och kanske skulle jag lyckas bättre med den nu, men jag ska be en vän att slipa ner piggarna på tänderna innan jag testar igen. Jag har också relativt bra erfarenhet av Macknyfe fine (den gula) som också är "pre dulled" men den får man nästan inte tag i längre och vad jag har hört så har de slutat tillverkas. Min gula Macknyfe är dock super till att plocka öronen med och det finns även en detailer i samma utförande. Om man lägger den ner så fungerar den också utmärkt till att ta ull med. Det är alltså hur man vinklar en kniv som avgör vilken funktion den får, drar ull eller plockar strävt.

Oftast struntar jag i att raka när jag inte ställer ut. Ni kan också se att den så kallade övergången mellan det plockade partiet och det som ska rakas i princip är sömlöst och det är så jag vill ha det. Det ska alltså inte vara några skarpa kanter mellan klippta och plockade partier, iallafall enligt min åsikt. Nu har jag tagit päls även högst upp på hunden topline men om jag ställer ut så låter jag oftast pälsen bli gradvis kortare från toplinen ner mot övergången mot det rakade. Det skapar en tydligare topline, speciellt om jag låter den tona ner ju längre bak jag kommer på hunden. Som alltid så är lagom bäst. Har man en hund med bra resning får man inte spara för mycket för då kommer hunden att se framtung ut, speciellt om man har mycket brösthår. En hund med kort hals får man passa sig för att bygga på mycket päls på halsen på, eftersom det skulle kunna bidra till att få hunden att se halslös ut. Hundens konstruktion avgör alltså hur vi bör trimma. Det finns alltså inte ETT sätt som passar alla, iallafall inte om vi talar om utställningstrimning.

I höstas hade tog jag och kollegan Carola Sabel på Kennel Cubits hit Vidar Anderssen (schnauzerspecialist, FCI-domare och schnauzeruppfödare) för att leda en trimkurs. Det var en ögonöppnare att få en gedigen genomgång av rasstandard uppföljd av praktiska exempel på hundar. När man väl lärt sig grunderna i hur man drar päls, bör man lära sig standarden och sedan skaffa sig en blick för hur man trimmar efter sin hunds konstruktion, så tänker iallafall jag. En annan uppfödarkollega sa en gång att en skicklig trimmare behöver ha en konstnärsblick, för att se hur det ska bli. Man behöver kunna se var man vill komma och sedan börja jobba med duken så att säga.

Min väg till att bli trimmare har gått och går långa och vindlande vägar. Jag har mycket att tacka vännen och uppfödaren Maria Ringbom på kennel Pinnsveins att tacka för. Hon har lärt mig nästan allt jag kan. När jag var nybliven schnauzerägare kände jag först att det var svårt att få lära mig någonstans och det var utifrån det som Maria och jag började göra filmer ihop. När Maria lärde mig om trimning på min hund och sina hundar så filmade jag samtidigt och ställde alla frågor jag hade. Vi ville att det ska vara lätt för människor att hitta till vår ras och att man inte ska bli avskräckt inför pälsvården. Alla filmer från vårt projekt hittar ni på YouTube. Sök på trimma schnauzer och Sara Berg så bör ni hitta dem.

Nu känner jag att jag kan det grundläggande inom trimning och har börjat grunna på standarden för rasen och hur jag ska trimma i förhållande till den, utifrån varje hunds konstruktion. Svårigheter jag möter är att varje hund har inte lika många strån per hudyta och att en hund med färre strån per follikel och ytenhet är svårare för man har inte lika många strån att jobba med och det blir svårare att dölja misstag. Min hane har tex oftast två och ibland tre sträva strån i varje follikel och folliklarna sitter tätt, det gör det lätt att fixa till eventuella misstag. Andra hundar jag trimmat har andra förutsättningar som sätter färdigheterna på prov. Det är lättare att få ett lyckat resultat på en hund med mycket päls upplever jag. Och andra sidan så påverkar också återväxthastigheten. Min hane växer päls långsamt jämfört med min tik och vi behöver ha koll på tillväxten om vi vill ställa ut våra hundar i deras bästa päls. Jag skriver upp i kalender när jag trimmar och vad jag gjort. På så vis lär jag mig vilka tidsintervaller som fungerar.

En viktig tidsaspekt är hur lång tid det tar för att ett nytt strå ska komma ur follikeln. Från det att man dragit strået dröjer det ca 3 veckor innan ett nytt strå försiktigt sticker upp ur huden. Därför behöver man starta en päls i omgångar så att den alltid har nya strån. Man behöver lära sig om hunden behöver trimmas varje vecka, varannan vecka och det är individuellt för varje hund. Så, hur ofta vill du ha ny päls? Hur fort mognar din hunds strån av? Hur kort och tight päls vill du ha? Svaren på de frågorna behöver vägleda dig i din trimning. Detta gäller om du vill jobba på en utställningspäls som är rullande.

Man behöver inte alls gå in på djupet på det här viset om man ska vardagstrimma sin pälskling. Man kan absolut bara ha sin fina gulliga schnauzer och trimma den några gånger per år och då bara dra av allt och sedan växer det ut igen. En schnauzer mår bäst av att trimmas men det finns de som klipper sina hundar också och jag tänker att vi behöver vara ödmjuka inför att vi alla fattar olika beslut om vad vi tycker är bäst. Innan man sätter saxen/klippmaskinen i sin hunds päls tipsar jag dock om att man undersöker vilka effekter klippning kan få på en päls. Det viktigaste är dock att man förstår att med en schnauzer i familjen så innefattas ett visst mått av pälsvård, oavsett om man trimmar eller klipper, för att hunden ska må bra.

#trimning #trimmaschnauzer #pälsvård #ull #ullkamning #groomerdk #ullkam #ullkniv #schnauzer #standardschnauzer


TÄNDER


ÖRON

Schnauzeröron behöver ofta tejpas lite när de är valpar och huvudet växer och ändrar form. Så länge man gör det på rätt sätt och i rätt tid är det okej ur ett djuretiskt perspektiv. Se nedan för en film om hur man kan gå till väga. 

#tejpaöron

#schnauzeröron