Mat

Mat - färskmat och torrfoder

Baggis äter kycklinghalsar
Baggis äter kycklinghalsar
Äggula, VOM, och köttrester från mattes gryta
Äggula, VOM, och köttrester från mattes gryta

TORRFODER ELLER FÄRSKMAT?

När jag skaffade min första egna hund var jag relativt oreflekterad vad gäller hundens mat. Jag fick en liten påse foder av uppfödaren och fortsatte med samma sort. Senare fick jag kontakt med en annan uppfödare, som lärde upp mig inom trimning så väl som om mat. Den här uppfödaren ledde in mig på färskmat, något som jag sedan dess fortsatt med och som är huvudfödan för mina hundar. Däremot är jag inte emot torrfoder; jag tänker att det har sin plats, för min del vid en del resor och som lösning om jag glömt ta fram kött, eller ibland som lite godis eller som sök i gräsmattan.  Fördelen med torrfoder är att det är lätt att hantera, dosera och det är billigare. Jag tror att en majoritet av alla hundägare använder sig av torrfoder och jag rekommenderar att man undersöker vad torrfodret innehåller när man gör sitt val. De gånger jag ger torrfoder ger jag Alleva från City Pet. 

FÄRSKMAT

Mina hundar äter idag VOM og hundemat, ett högkvalitativt fullfoder. Om man ska blanda sin egen mat så krävs stora kunskaper och personligen väljer jag att köpa färdiga lösningar så som VOM. VOM har korvar och block som är fullständiga vad gäller det hunden behöver och man behöver inga tillsatser utöver köttet. Man räknar ut hur mycket hunden behöver beroende på ålder och vikt och sedan gör man en anpassning efter hundens personliga behov. Det är ganska enkelt och din foderåterförsäljare eller uppfödare kan hjälpa dig med det. Min hane äter ca 700g kött om dagen och tiken ligger på lite drygt hälften av det. Tiken älskar mat och är väldigt besviken när maten är slut och behöver lite bukfylla för att bli lite nöjdare, så hon får tillskott av rårivna morötter. Det finns även morötter i form av pellets om man skulle önska det. Jag gillar dock att riva morötter själv och tror att hundarna uppskattar lukten och konsistensen. När jag gick uppfödarkursen var det en deltagare som visade att hon gav bär så som blåbär i kosten och de i min rasring som bor i "blåbärsområden" visar hundar som plockar blåbär och mumsar i skogen. Ett ge råa revben då och då är väldigt uppskattat. Den gamla devisen att alla ben utom ben på F behöver vi lära oss av med. Ben ska framförallt ha bra smältbarhet och det har obehandlade ben som inte är rörben från tunga djur. Rörben från tunga djur kan bli sköra och splittras. Jag håller mig på den säkra sidan och ger revben, men men en vän ger ibland hela fåglar med fjädrar och allt. Jag tillägger att vännens hundar lever i högsta välmåga och har hälsan, trots f-ben. Det är benens smältbarhet som är grejen. Om man inte vill låta sina hundar festa loss på en hel rå kyckling så kan man med fördel köpa kycklinghalsar, eller kalkonhalsar och ge sina hundar. Det är mycket uppskattat och går att beställa från VOM og hundemat.

VOM finns i aktiv, som jag visar på bilden här, och i TASTE version där tillverkaren separerat olika proteinkällor så att en hund som inte tål en sorts protein ändå kan få råmat. De har alltså korvar med ankkött, lamm, nöt, kyckling, lax, så att man kan testa vilket/vilka korvar ens hund tål/inte tål. Mina äter dock alla korvar och jag byter lite för omväxling och alltid har vi med ett gäng lax några gånger i veckan. Det finns även en korv med kovom och den är hundarnas favorit, men inte min, pga lukten :-) 

TORRFODER FRÅN CITY PET

Alleva lamb and venison är ett så kallat holistiskt hundfoder, alltså ett helfoder som innehåller allt ens hund behöver. Fodret har hög kötthalt och det är det torrfoder som fungerar bäst för mina hundar. Det finns med flera olika proteinkällor så man kan välja olika beroende om ens hund är känslig för något eller tappar matlusten för en sort. Jag köper mitt från City Pet i Vega söder om Stockholm. City Pet ligger längs med väg 73 och det går smidigt att åka av motorvägen och hamna relativt direkt hos återförsäljaren. Om man åker på utställningar brukar ägaren finnas på utställningar kring Stockholm och kan säkert ta med en säck om man vill testa. Torrfoder är smidigt, lätt att ta med och billigare än färskmat. Många använder sig av torrfoder, jag uppskattar att fler ger sina hundar torrfoder än vad det är som ger färskmat. 

TILLÄGG?

Ska man då ge något mer till sin hund? Nej, om ens hund får mat av hög kvalitet så behövs inget tillägg. 

Hur ser man då om ens hund har rätt foderstatus? Att titta på hur hundens bajs ser ut brukar ge bra vägledning. En hund som äter färskfoder bajsar små kompakta korvar som ofta lätt smular sönder sig när man tar upp dem. Det är ett tecken på att hunden tagit upp näringsämnena i fodret. Ett torrfoder av dålig kvalitet ger stora kladdiga bajskorvar som luktar relativt mycket. Fodret har i de fallen gått "raktigenom" utan att kunna göra god nytta i hunden. Man ska också titta på hundens päls, är den glansig, är den rik. Hur ser hundens hull ut? Kontrollera mot skalan på bilden bredvid. En hund ska vara musklad coh man ska känna revbenen men inte se dem. Hunden ska ha en midja men buken får inte vara för uppdragen.

ÄGGSKALSKROSS

Min mentor i hundvärlden gav idag ett nytt tips om mat till tikar som ger di: torkade och krossade äggskal. När en tik ger di till en stor kull kan hon behöva mer kalk för att förebygga eklampsi. Innan valpning ska man inte experimentera med extra kalk, det skulle kunna vara direkt farligt för tiken, men om kullen är stor kan man stötta med lite extra i form av tex krossade äggskal som man låtit torka i ugnen och sedan krossat i en mortel efter valpning. Skulle det vara så att tiken inte behöver det extra kommer hon bara att bajsa ut det överflödiga. Eftersom mina hundar äter råmat så kommer hon även att få kycklinghalsar som även det är toppen för en tik som ger di.