Ybbe BIR och tankar om avel

28/08/2023

Jag var väldigt tveksamt till att åka iväg till utställningen med Ybbe eftersom jag inte tyckte att pälsen hunnit ikapp efter min fadäs med att inte trimma något i juli, men mina farhågor visade sig komma helt på skam. Ybbe blev BIR, alltså bäst i rasen och skötte sig som det proffs hon faktisk är. Hon stod som en staty helt rätt i kvadraten och travade med sina vägvinnande steg. Jag tycker fortfarande att pälsen borde varit bättre, men det är väl för att jag vet att den har förutsättningar att vara snyggare. Domaren uppskattade henne mest denna gång och en uppfödare i sa till mig att hon uppskattade att Ybbe var så sund i sin konstitution. Det gjorde mig väldigt glad. 

Det där med sund och utställning bör gå i hop, men gör det inte alltid. Generellt sett kan man se att del domare vill ha showighet och då kan saker och ting gå till extremer, den lite spattiga dansande hunden med nerverna på ytan och ett flygande steg, som kanske inbland är mer flykt än ett vägvinnande steg, kan vinna, för att det som uppfattas som mer extremt och "häftigt", läs showigt. I den bästa av världar kan en sund och korrekt hund visa att den uppskattar att vara på utställning och kliva in i ringen och äga den. Ybbe tycker inte speciellt mycket om att vara på utställning. Hon är en bussig hund som ställer upp på mina påhitt, men hon trivs bäst under äppelträdet. Hon låter domarna hantera henne och hon vet vad jobbet i ringen innebär och ställer upp för mig, men jag tror aldrig hon kommer att älska det och lysa som tex Baggis gjorde tidigare. Han gillade att vara i centrum och kunde sträcka på sig lite extra. 

Utställning är egentligen till för att utvärdera avelsarbetet och för att undersöka vilka hundar som har avelsvärde. Sen har utställningarna blivit en sport i sig. Många åker runt och tävlar i olika årstävlingar som årets hund mm. Vi har deltagit i det också och det är en spännande och rolig grej att vara med om. Baggis vann årets schnauzer två år tex och det var roligt. Att han varit "avställd" under två år pga pandemin gjorde mig extra stolt att han kunde komma tillbaka så starkt 2022 och vinna igen. 

Men vad ska då premieras och betänkas inför avel enligt mig? Sundhet måste vara ett honörsord. Att avla på friska individer. Det kan finnas exteriöra defekter men inget som påverkar hundens hälsa eller mående får finns med i ett avelsarbete enligt min åsikt. Därtill vill jag ha mentalt friska hundar. En hund ska fungera i sitt sammanhang utan att känna och uttrycka rädslor. Sen kan får man betänka vilken typ av socialisering har hunden fått, varför reagerar den som den gör. Finns det orsaker? Den finns hundar som är helt orädda och väldigt "på". Ofta tror valpköpare att det är dessa man ska välja, men om man väljer en sån schnauzervalp kan det bli så att man får mer än vad man önskar. Ibland kan det vara så att valpen som lite mer försiktigt undersöker saker blir den valp som passar bäst i familjen, en lite mer "normal" hund. En Ferrari är en kul helgbil, men till vardags kör man helst en Volvo, om jag får göra den jämförelsen. Här hemma finns både volvo och ferrari och de kräver olika av mig. 

En god pälskvalitet är också viktigt, och gärna en päls som inte växer så himla snabbt för då blir trimmandet mer intensivt om man vill hålla utställningspäls hela tiden och ha en riktigt snygg hund. 

Det här med snygg svans bultar mitt hjärta lite extra för. Det kommer längre ner på listan för den påverkar inte hundens hälsa eller mentalitet. Det är "bara" en exteriör detalj. Jag var länge ledsen för Ybbes ringlade svans, men har kommit att älska hela henne och har valt att avla på henne just för att det bara är en detalj. Jag blev dock väldigt glad över att nästan alla valpar i kullen fick sabelsvansar. Det är viktigt att komma ihåg i avelsarbetet att det inte finns några perfekta hundar. Det finns något överallt i alla linjer och skulle vi utesluta hundar pga mindre detaljer så skulle vår genetiska bank minska ännu mer och då vore vi riktigt illa ute. Vi uppmanas redan nu att arbeta med bevarandeavel snarare än utvecklingsavel. Mer om detta en annan gång. Nu gläds jag över Ybbes framgångar och är glad att jag åkte iväg till utställningen igår.