Varma i kläderna

12/07/2023

Nu hör jag att valparna börjar bli varma i kläderna och känner sig väldigt trygga hemma. En schnauzer är en resursstark hund som behöver tydliga ramar och nu börjar det bli dags att ställa upp valpen på bordet och i allmänhet ge ramar och fingervisningar om vad som gäller i flocken. När jag fick Baggis hade vi Hell Hour på kvällen. Han talade om att det var dags att leka och gärna med ljudeffekter. På samma sätt var det med trimbordet, han lät som om han skulle dö varje gång jag försökte trimma honom. Det var ett effektivt sätt från hans sida att slippa något han tyckte var tråkigt. Som tur var fick jag vägledning av erfarna schnauzerägare och lärde mig sätta ner foten och ta ledartröjan. 

Om valparna kör någon version av Hell Hour på kvällarna så behöver man som valpägare vara tydlig och visa att det INTE är aktuellt. Det är alltid ledaren i en flock som tar initiativ till lek. Om du inte bjudit in till lek så ska det inte hända något. Att ignorera valpen, titta bort, att inte ge någon uppmärksamhet alls, inte ens ett NEJ, brukar ge frukt ganska snabbt. Är man konsekvent brukar kvällarna snabbt bli lugna och valpen lägger sig ner och softar. Låter man sig övertalas har valpen lärt sig att trägen vinner. Om det inte hjälper att ignorera så tipsar jag om time out i ett eget rum. Man tar helt enkelt valpen i halsbandet och tyst leder ut den till ett eget rum. Där får den vara tills dess att den är tyst och lugn, det kan ibland ta sin tid, och sedan släpper man ut valpen igen, utan att titta på den eller säga något. Om uppförandet upprepar sig (det lär det göra i början) så gör om proceduren. Efter ett tag brukar poletten ramla ner. Alltså :

1 Vända bort huvudet och ignorera, var tyst och helt stilla strunta i den. Inte säga något, inte röra vid den, inte titta.

2 Time out i eget rum. 

Sen tycker jag nog att ordet NEJ borde tränas in. Det finns situationer där vi behöver hejda valpen. 

När vi åker bil behöver vi träna valpen att inte ta initiativ till att hoppa ur. Det är en säkerhetsgrej, att vi styr situationen. När jag var på kurs för Tony Knight så tog det oss väldigt lång tid att komma ner på träningsplanen helt enkelt eftersom första uppgiften vi fick var att hunden inte fick komma ur bilen innan hunden var tyst och hoppade ur på ett av oss kontrollerat sätt. Vi instruerades att stänga bakluckan om hunden så fort den skällde. Att min baklucka överlevde alla dessa stängningar, oj oj. När väl den prövningen var över så var nästa uppgift att ta sig ner till träningsplanen. Vi fick inte gå rakt ner ledda av våra hund utan så fort hunden drog i kopplet var vi tvungna att vända. När vi äntligen kom ner till träningsplanen fick vi stå i en cirkel och lyssna i kanske en hel timme. Tony var väldigt rolig och duktig och vi lärde oss mycket av det han hade att säga. Ett tag undrade jag när vi "skulle börja", men sen kom jag på att vi hade börjat redan vid bilen. Där tränade vi hunden i självkontroll, sen tränade vi vem som leder flocken och sen stående i cirkeln blev det passivitetsträning. Om min vän Anki på kennel Ankiris tar hit Tony Knight igen så rekommenderar jag kursen starkt. 

Mina två små raringar Tapper och Stålis har fått stadsträning och nu tänker börja någon form av utställningsträning. Trimbordet behöver de också få stå på lite oftare för att vänja sig. 

#TonyKnight

#Doglistener

#schnauzer

#standardschnauzer

#kennelankiris