Staket - schnauzerproof

01/08/2023

När vi förberedde oss för vår första hunds ankomst frågade jag min uppfödare om hur högt staket jag skulle skaffa. Min uppfödare sa att 90cm borde räcka om han lärde sig att det var för högt redan som liten. Vi hägnade glatt in våra 2500kvm tomt med 90 cm högt staket och det fungerade - ett tag. Sedan växte Baggis och en söt rabbis skuttade förbi och Baggis tog ett glatt skutt ut. Vi fick påbörja projekt himpavimpastaket. Det snygga staketet fick nödstolpar av dubbel höjd och ännu ett nät sattes fast ovanför det första. Hela tomten skulle säkras, matte var obeveklig och husse muttrade. Det såg skruttigt ut och som en påbörjad fågelvoljär. 

Nästa steg i staketets utveckling kom när grannen fick återkommande sommargäster med två hundar, varav en någon slags såkallad nannydog/pitbull. Det lite trista med dessa sommargäster var att hundarna med jämna mellanrum kom loss och försökte bryta sig in till oss och det blev gruff vid staketet när pitbullen stack in huvudet till oss. När den härliga grannen dessutom började klaga på att vi hängde tvätt ute påbörjades nästa fas: planket. Sextio meter plank 165cm högt byggdes och Jurassic Park Gotland började förverkligas. Planket blev en succe, för oss, då hundarna inte kunde ha så bra koll på rådjuren gatan längre = lugnare liv. 

Nästa fas tog sin början när valpen Tapper tog sig ut ur inhägnaden genom den del av staketet som ännu var av himpavimpa-modell. Den delen hade redan lagats flera gånger och matte rullade ut det fjärde lagret av staket. Husse fick spader och ryckte upp hela staketsidan på 34 meter och deklarerade att nu fick det vara nog. En väldig massa gropar grävdes och gjutarbeten genomfördes. Sedan köpes armeringsmattor och tryckat virke. Nu står ett schnauzerproof staket uppe och matte ber böner om att sista delarna ska säkras upp de med. Staketen är 165 cm höga och består av antingen plank eller armeringsmattor med 15x15rutor. Rutorna är precis så att Tapper inte kommer igenom dem. 

Efter alla dessa turer med staket och oro när en fyrfota vän kommer lös så rekommenderar jag alla, som frågar hur högt man ska ha att investera i så svarar jag: minst 140cm och av en kvalitet som räcker längre än 4 år. Det gamla staketet var plastade metall staket från Byggmax, billigt och dåligt. 

När raringarna väl lärt sig att de kan hoppa så slutar de inte. Ybbe hoppar numera glatt jämfota över 110 och jag gissar lite att hon tar lite högre höjder genom att använda toppen av grindar som avfyrningsramp. 

Nu tackar jag kära maken och snälla pappa Klas för allt arbete med staketen.