Hundarnas kommunikation

19/01/2024

I min flock har jag två tikar och en hane. Den äldre tiken är mamma till den yngre och hanen är pappa till den yngre. Nu har den yngre tiken börjat löpa för första gången. Självklart håller jag ordning och redan med stängda grindar och örnkoll. Det som är intressant är att den äldre tiken säger ifrån till hanen när han uppvaktar den yngre. Den äldre tiken ser också till att hålla den yngre på plats. Det är tydligt att hon är boss men samtidigt så är det bus och mys dem emellan. 

När jag pratade med en annan kennelmamma och en etolog idag så är det alfatiken som ser till att det är hennes gener som går vidare. Andratiken ska ha rollen som nanny och allmänt stöttande i flocken och hjälpa till att ta hand om alfaparets avkommor. Hur det än är med det så är det intressant att se hur de kommunicerar med varandra och det ska bli intressant att se hur högt i löp hon går. Eftersom det är hennes första löp så kanske alla hormoner inte är i full fart och jag har för mig att Ybbes första löp gick ganska "obemärkt" förbi. Med andra ord: Baggis blev inte galen av längtan. Jag hoppas på samma resa nu. 

Idag är vi på dag sju och det är hyggligt uthärdligt på alla sätt. Naturligtvis har jag börjar föra in i kalendern så att jag har koll på när höglöpet eventuellt börjar och hur långt löpet är. Jag håller tummar och tår för riktigt korta löp. 

Om någon lika tokig människa som jag börjar fundera på att ha både tik och hane, eller ännu värre, flera tikar och en hane- så kan jag faktiskt avråda, om man inte är väldigt sugen på en rejäl utmaning och liv i luckan. Nu är alla mina tre hundar oerhört älskade av oss och alla har en lika självklar roll i vår familj så vi hittar strategier för att få det att funka. Egentligen så är det bara höglöpen som är besvärliga, men de är och andra sidan riktigt jobbiga om tiken gått högt upp i hormonnivå. Som jag minns det var Ybbes löp mindre jobbiga innan första kullen och löpet efter kullen var jobbigt. När jag säger jobbigt så är det jobbigt för oss som måste lyssna på Baggis pip och det var jobbigt för honom när han fick sova ute i trimrummet. Att vara separerad från flocken är inte bra för någon individ. Kanske gör vi så att tjejerna flyttar ut nästa gång eller Baggis och den av tikarna som inte löper. Jag han varmt rekommendera att ha en övervakningskamera i det rum där man lämnar sina hundar. Tapo har flera utmärkta modeller och man kan även spela in dagen så att man kan gå tillbaka och se hur dagen varit. De fungerar som en utmärk puppywatch.