Socialisering, valparna 13 veckor

10/07/2023

Idag fick jag en påminnelse av en vän att socialiseringsfönstret för valparna snart stänger, ja, iallafall att det blir mindre lätt att vänja dem vid nya saker. Nu gäller det att göra det mesta av tiden som är kvar innan det börjar ta emot att möta nya miljöer, ljud, platser, underlag mm. Snart, mellan ca fem och sju månader, kommer en tid då valparna börjar bli rädda saker och ting och bli lite spökiga. Min vän sa att hon lyssnat på en föreläsning där de sagt att man skulle ställa sig utanför en mataffär, stå i ett centrum, sitta på resecentrum, åka till en skjutbana. Ja principen är att man behöver låta valparna möta många nya miljöer. 

Tapper och jag var in till Visby centrum idag och det var verkligen mycket för henne att titta på. Vi tog flera varv och hon fick tid att titta och lukta på många saker. Hon var orädd och nyfiken på människor samtidigt som hon var ganska överväldigad av alla intryck. Jag ska snart göra om det hela och imorgon blir det Stålis som får åka in till Visby och se sig om. 

Här hemma är det soligt och varmt och vi har haft poolen öppen. Stålis och Tapper visar tydligt att de gillar vatten och badar i den lilla kopparbaljan som egentligen är ett fågelbad. De får inte hoppa i stora poolen och vi tränar dem i "nej" och det går ganska bra.