Lyckliga förhållanden

20/06/2023

Hur väljer man en framtida husse eller matte till sin valp? Ibland är sökande husse/matte klockren, har haft rasen tidigare, berättar mycket om sina planer, förväntningar och förberedelser och har referenser från andra uppfödare. Schanuzervärlden är liten, här känner alla alla, tom sett ur ett världsperspektiv så känner vi till varandra mer eller mindre. Andra gånger får man som kennelmamma ställa fler frågor, försäkra sig om att hemmet är lämpligt och redo. Om en ny "sökande" till schnauzervärlden står pall  för alla frågor och information så kan man ta ett steg framåt. Att bli husse eller matte är en stor sak. Det handlar om ett liv som ska placeras i någon annans händer, ett liv som jag och tiken sett möta världens ljus, genom blod och dimmor av trötthet, nattvak, tidiga morgnar och mysiga stunder av kärlek och gos. Det är en stor sak att utvidga sin familj och det är en stor sak att lämna ett liv ifrån sig. Det är viktigt att det blir bra, för det är ett förhållande som förhoppningsvis ska vara i ca 15 lyckliga år. Jag är glad över alla som tagit till sig av SKKs information och bemödar sig om att köpa hund/livskamrat genom kennelklubbens uppfödare och inte gynnar smuggling av levande varelser som plågats och fötts upp under vidriga omständigheter. Jag uppskattar också att man köper en renrasig hund och inte någon av dessa designraser där man inte riktigt vet vilka egenskaper som ska poppa fram. 

Som schnauzermatte/husse ska man vara beredd på en aktiv hund, en hund som behöver sina dagliga promenader, få jobba med huvudet och en husse/matte som kan avbryta vaktandet och som inte får spader av att hunden skäller. Jag anser att ett hus, kanske ett radhus är bästa miljön för en schnauzer, om man inte har det måste man vara en van schnauzerägare så att man inte drabbas av förvåning när vaktandes startar av folk som går i trapphuset och att man kan hantera det. Även om det regnar på tvären och växlar mellan hagel och regn i form av hinkar som kastas i sidled så kommer sannolikt den fyrfota vännen vilja gå ut åtminstone en stund. Man får inte vara en soffpotatis om man ska ha schnauzer. Hemma på Gotland har hundarna ett par tusen kvadrat att springa runt på och de får dagliga promenader. Jag tror att alla hundar mår bra av och uppskattar en tydlig ledare som visar riktning och visar hur det ska vara, det skapar trygghet. Man kan inte vara en velpotta och ha en lycklig schnauzer. Därmed inte sagt att man ska vara hård och dum, skulle man köra gamla fula bestraffande metoder, då kommer man förlora sin hunds förtroende och förhållandet blir olyckligt. 

Många i rasen säger: en schnauzer är inte för alla. Kanske är det så, i varje fall så ankommer det på oss uppfödare att försöka matcha hund med rätt husse och matte och en del som söker kanske inte är kallade. Vi uppfödare önskar oss lyckliga förhållanden, lyckliga valpar som älskar och älskas av sina nya familjer. Jag som ställt ut mycket skulle så klart tycka att det vore roligt om mina valpar får visa upp sig någon gång, men det absolut viktigaste är att deras hem blir kärleksfulla och lyckliga. Så här långt känner jag att alla valpar fått de bästa hemmen. Vilken lycka för mig. Jag blir så glad när jag får bilder och rapporter, tack alla goa valpköpare för det. I helgen åker Pajas till sin matte och hon är så redo. Vi har väntat ett tag på "leverans" eftersom matte flyttat och vi har gemensamt bestämt att en valp inte ska komma in i ett flyttkaos och i helgen kommer det att vara klart och ett nytt gemensamt liv kan börja. En annan av pojkarna har ett hem på gång och potentiella nya husse ska fixa staket runt tomten. Säkerhet är viktigt och det är jobbigt att ha hund utan att kunna släppa ut på tomten för en kiss och lite lek. En valp behöver få nosa runt och rejsa fritt ett varv. En vuxen hund kommer in och kan lägga sig och sova. En valp äter, busar och sover, mellan busandet och sovandet så kissar och bajsar den. När den busar hinner den ofta tugga på något dyrt och olämpligt. Kort sagt man måste vara förberedd med tålamod, leksaker och gärna en bra tomt för valpen att köra search and destroy på. Det är mycket bättre att förgöra en pinne än mattes glasögon, husses älskade matbord... När blir då en schnauzer vuxen? Haha, vid ca 6 år säger en del. Pappa Baggis började sansa sig lite vid 2 års ålder och nu vid 6 år är han klok som en bok och lite envisare än tidigare. Ybbe däremot har varit lugnare från start, lite mer tjuren Ferdinand över henne.