Rumsrenhet

31/05/2023

Kattlådan som blev en hundlåda har verkligen varit en hit. I morse hade bara två valpar misslyckats utanför lådan under natten och det tycker jag man får se som en stor framgång sett över tio valpar. Schnauzervalpar är renliga om de får möjlighet. Jag har noterat att de bestämmer sig för ett hörn för avföring och att det hörnet smalnar av mer och mer. När de var riktigt små sparade de mest bara undan sin sovhörna/lya och ju äldre de blev desto mer ökade de sin rena områden. Jag har hjälpt till där jag hunnit med och berömt när de gjort på rätt ställe och efter ett tag tog jag bort fällarna på området mellan bädden toaletten. Eftersom de inte tyckte om att kissa där det stänker så drog de sig då ännu mer mot toaletten. Jag har kombinerat detta med att släppa ut dem i hagen för nattrastning, ut efter eller samtidigt som mat och så fort de vaknat. Ute i hagen märker jag att de också väljer ett toalettområde och de kissar gärna när de kommer ut. Om valpköparna taggar på så fort valparna kommer hem så tror jag att det kommer att gå relativt fort att få dem rumsrena. Sen måste man hålla i minnet att en valp är inte fysiskt mogen för att bli rumsren förrän vid 12 veckors ålder. Det kommer alltså att bli olyckor hemma oavsett hur duktig både matte, husse och valp är. Kom ihåg att berömma när de gör ute och säg kommandot, kissa, kissa, och sen följ upp med ett bra, duktig, när de gör rätt. Jag lovar att det kommer att fungera över förväntan och göra ert liv lättare ihop. 

Jag har alltså en låda avsedd för grillgaller köpt på Biltema och kattströ som heter Cats Best. Nästa kull ska jag testa den dyrare varianten av Cats Best som inte ska fastna på tasshår etc. Nu hade jag börjat med denna billigare så det kändes jobbigt att byta. Jag använder en kattspade som silar bort det rena ströet och låter mig få tag i bara avföringen och det klumpade kisset. Jag blev varnad för hemska konsekvenser om valparna skulle äta ströet men de har inte visat några tecken på att vilja äta ströet och jag tänker att de uppskattar sin mat mycket mer och de får så att alla blir mätta. Faktum är att det är en klinikchef på en veterinärklinik som tipsad mig om lådan och ströet så det bör inte vara någon fara, men självklart får man vara vaksam och alla valpar är olika. 

Igår var Herr Röd ute på äventyr i stora trädgården och jag testade att lägga köttbullespår åt honom och Fröken Blå. Jag insåg att jag måste lära honom att köttbullar är gott först innan jag kan lägga ett spår. Han var dock väldigt lockad av kamptrasan i slutet av spåret, annars var han mest intresserad av att upptäcka djungeln i syrensnåret och att känna på enbusken. 

När det gäller mat så kan jag meddela att det går åt rejäla volymer nu. Jag hade fyllt en 500-litersfrys och en 100-literfrys och  med VOM innan detta äventyr började och nu börjar lagret sina. Jag önskar att jag köpt fler 6kg-korvar men jag visste inte hur många valpar det skulle bli och det var svårgreppbart att uppfatta mängderna som skulle gå åt. Valparna äter med stor glädje och korvarna som kommer ut blir fina. Jag rekommenderar valpköparna att fortsätta med VOM åtminstone ett tag när de kommer hem om de tänker gå över till torrfoder. OM  man ska ha torrfoder behöver man välja ett högkvalitativt foder där protein ska stå som första och största källa i innehållsförteckningen. Man ska tänka noga på att en valp växer och behöver riktigt bra mat för att vara friska och utvecklas väl. Om en stor andel av torrfodret består av baljväxter eller sädesslag så är det ett billigt foder som inte kommer att ge så mycket mer till hunden än stora luktande bajskorvar. Om korvarna som kommer ut är små, smular sönder sig och inte luktar är fodret sannolikt bra, men läs på innehållsförteckningen. 

Om man tycker att valphagen inne ser lite tråkig ut så är det för att valparna under natten inte har något att roa sig med, för jag vill att de ska kunna gå ner i varv och sova. När de kommer ut i trädgården så har de lite saker att ha dragkamp med ihop och nu en större trädgård med buskar att upptäcka i. Valpgymmet lämnade vi i gamla hagen för nu blir trädgården äventyret. 


#rumsren 

#rumsrenvalp 

#schnauzer 

#poweredbyVOM

#VOMoghundemat

#Alertandbrave