Roskilde - semester och utställning

18/05/2024
BOG 2 Roskilde 2024 Ybery Alarm Beskyd
BOG 2 Roskilde 2024 Ybery Alarm Beskyd

Livet rullar på väldigt fort just nu. Det är mycket på jobbet med nationella prov och allmän slutetavterminenhets. Privat tränar jag mycket skytte och gör mitt yttersta för att hålla åtminstone två hundar i utställningsskick. Förra helgen åkte vi till Roskilde i Danmark på tredagars utställning. För min del var Tappers resultat viktigast men jag hade ändå anmält Ybbe för hon var bara ett nordic cert ifrån titeln. Det var nästan ett år sedan hon var i en riktig utställningsring senast men hon visade att hon fortfarande kan jobbet och lyckades riktigt bra. Det var dock väldigt nära att det inte blev någonting alls. Lagom när vi satt upp i hytten på väg in i Oscarshamn hörde jag ett meddelande med ett bilnummer jag kände igen. "Kan föraren till bil med registreringsnummer ... komma till receptionen". Väl nere på bildäck såg jag tydligt att däcket var helt platt och katastrofen var ett faktum. En härlig besättningsman fyllt de däcket och sedan lyckades jag mot alla odds få tag i en firma där en kille lovade att köra in till jobbet trots att det var helgdag. Denna härliga kille fixade däcket på ett kick och jag kunde rulla iväg igen. Ibland har man verkligen tur. Eftersom min familj har två olika hem så åkte jag först till Växjö för att hämta upp resten av familjen och sedan åkte vi ner till Roskilde. 

Utställningsplatsen var enorm och jag tror aldrig jag tidigare sett så många husbilar och boendearrangemang på samma utställning. Det var fält efter fält med husbilar, utställningstält med bilar där folk sov, taktält och husvagnar av alla storlekar. Allt var uppmätt i rutor med säkra avstånd och vi fick tom ledsagning av en man få fyrhjuling till vår plats. Allt var verkligen perfekt anordnat. På plats fanns duschar och toaletter - enormt uppskattat. 

Första dagen mötte vi en raskamrat från Sverige på plats och såklart tillbringade vi tid ihop. Danmark har flera utmärkta kennlar och dessa var representerade vid alla dagars utställning så jag kände att konkurrensen var tydlig. Många fina hundar på plats och inget var givet innan. Min målsättning är som alltid att få exellent med ck och att jag ska göra mina hundar rättvisa. Det hela gick så väl att båda tikarna gick till bästa-tikfinal. Danne fick visa Tapper i finalen, till hans stora missnöjde, eftersom hon mest hoppade, skuttade och var allmänt ouppmärksam. Ybbe hade absolut uppfört sig bättre med honom. Han har tom visat henne till BIR-vinst någon gång och Baggis till BOG 5 på den tiden det begav sig. Men vid detta tillfälle gällde det att vara strategisk. Med två tikar i final, en junior och en champion i en nordic uställning och fler konkurrenter, inget var färdigt, förutom juniorens resultat. Eftersom Tapper redan erövrat det jag önskat för henne i juniorkonkurrensen och allt stod på spel för Ybbe så valde jag att visa Ybbe och överlåta till Tapper till Danne. Jag vågade helt enkelt inte chansa. Domaren hade dock sett vad hon behövt tidigare för att bedöma min junior för hon tog plats som andra bästa tik efter Ybbe, som tog första plats och senare BIR. Denna dag var den enda som mina tikar konkurrerade om det stora certet eftersom de två följande dagarna var cacib-utställningar. 

Nästa dag gick det på samma vis i lilla ringen och sedan skrällde Ybbe och blev två i stora ringen, alltså BOG2. Det var så enormt glädjande och domaren sa att hon ville lyfta fram en riktig schnauzer utan överdrifter. Som ägare blir man väldigt lycklig och tacksam. Det brukar cirkulera ett inlägg på FB där innebörden är att då någon hund sticker ut och avviker från de övriga så är det lättare att lägga märke till den. Det kan handla om en lite extra lång hals, en lite mer dramatisk topline etc och risken är då domarna börjar belöna det extrema varvid uppfödarna börjar att följa den melodin. Denna domare ville alltså vara standarden trogen och valde min hund som den bästa representanten för det. Jag är så glad och tacksam. Man brukar säga att det inte finns några perfekta hundar och jag ska inte peka på vad mina hundar saknar, men Ybbe har är en kort kompakt kropp, står mycket väl i kvadraten och från sidan rör hon sig med ett mycket härligt steg. Pälskvaliteten är dessutom underbar. Den kräver en del arbete men belönar arbetsinsatsen väl. Ofta när man är i finalringen får man ett tack och hej och känner att det var en lång väntan för att enbart uppnå detta. Ska man då avstå finalerna? Nej! För det första har man alltid en skyldighet mot sin uppfödare,  för det andra mot domaren som hedrat en med sitt val, för det tredje gentemot andra deltagare som denna dag inte fick denna möjlighet, samt naturligtvis för att visa upp sin ras. Sist men inte minst är det naturligtvis så att man aldrig kan gå vidare om man inte stannar och det är en enorm stolthet och glädje i att få vara kvar bland de fyra sista och ännu mer bland de två sista. Att få springa sista varvet medan domaren kanske ännu funderar över sitt val är väldigt häftigt. Ybbe levererade även om jag kände att hon började bli lite matt på slutet. Hon är en så bussig hund. Hon vet att hon ska sträcka ut i steget och gör sitt yttersta för mattes skull. Tänk att jag fått så fina hundar som är så tillmötesgående. Mitt hjärta sväller. 

Även tredje dagen gick det på samma sätt. Ybbe tog BIR:et och Tapper blev andra bästa tik. Således erövrade Ybbe tre BIR, två cacib, ett nordic cert, Tapper tre juniorcert, tre stora cert, ett nordic junior cert, ett nordic reserv cert, två junior cacib och har därmed registrerats som DJUCH. Nya danska titlar, som inte registreras i Sverige, är Viking vinnare, Roskilde Vinnare och Viking juniorvinnare, respektive Roskilde juniorvinnare. 

Då jag tidigare varit lite involverad i att arrangera hundutställning vet jag vilket enormt arbete det är, som oftast utförs idéellt och att kanske arrangörerna inte alltid får det erkännande och beröm de förtjänar. Stort beröm till DKK för en mycket väl utförd utställning. 

Som alltid träffar man många härliga människor. Tyvärr hinner man inte prata tillräckligt med dem eftersom det kräver så mycket koncentration på att få allt att stämma med hundarnas entréer. Förra utställningen i Sverige schabblade jag bort eftersom jag var okoncentrerad och det tänkte jag inte upprepa här. Jag gjorde dock flera nya bekantskaper och hann titta på flera duktiga handlers och insupa inspiration. Nästa utställning blir i Ronneby och det kan som vanligt gå precis hur som helst, min hund är dock den samma när jag åker dit som när jag åker därifrån och jag älskar dem alla högt oavsett vinster. Jag ska bara ställa ut min junior nästa gång och funderar över om vi ska återvända till Danmark ett varv till. Det är dock en lång resa och dessutom fick jag för mig att dra av alla päls på Ybbe. Rimligen hinner den tillbaka men hinner den komma tillräckligt långt? Kommer jag kunna hålla juniorens päls i form, har jag tillräckligt med lager? Kan vara klurigt med en ung päls. Jag känner den inte tillräckligt väl ännu. 

Jag åkte hem med en tik som börjat löpa (Ybbe) så nu har vi extra glada dagar hemma. Henne har jag lämnat hemma när jag nu åker till Nynäshamn i helgen och detta innebär att Baggis kommer att drabbas av den stora hormonsmällen när han kommer hem. Det är alltid lättare om han liksom marineras och trubbas av alla goda dofter. Skönt dock att det kommer att vara över när semestern börjar. 

Vad gäller min andra stora passion, så kan jag meddela att jag just skjutit min första 48-poängare. Det hände igår och jag var så nära att få in en 50, men nerverna svek mig. Ofta skjuter jag nior och tior till att börja med och sen brallar jag ur och skjuter tom vitt, inte bra alls. Jag måste lära mig att avsluta med nerverna i kontroll. Kontentan är att jag ska jobba mer mina nerver i skyttet och träna min junior i att röra sig i grupp utan att bralla runt.

#roskilde #schnauzer #alertandbrave #standardschnauzer #Crufts