Påsklov och handlerträning

02/04/2024

Så här långt har påsklovet börjat intensivt och roligt. Jag och Tapper har varit med en vän och hennes schnauzer på träning för Mikael Nilsson i Haninge. Tapper är duktig på att ställa upp sig men är lite väl het på grötet i springandet. Uppdraget nu är att hitta kontrollen och framförallt kontakten oss emellan i allt vad vi gör. Detta innebär en utmaning då det i en riktig utställningsring innebär många störningsmoment, både i form av omgivningen och andra hundar i ringen. Jag har bestämt mig för att göra om jag gjorde med hästarna, att träna i omständigheter som påminner om verkligheten, alltså med många störningar och tydliga belöningar när hon gör rätt. MN jobbar utifrån principen, enligt min tolkning, att ha kontakt och rätt förväntan i samspelet mellan handler och hund och att gå in i en bubbla tillsammans. Han har fem förväntansord som man ska träna in och som kommer att hjälpa handlern att kommunicera med hunden i ringen. Han jobbar inte med stacking, säger han, men hans "position" kommer väldigt nära. Tappers stacking är bra och är inte det vi behöver träna mest på utan det är rörelserna i ringen som kommer högst på vår träningslista och hur jag hanterar kopplet är en viktig detalj i hur jag ska lösa det. MN var duktig på att hantera alla hundar och något om hur han hanterade Tapper ser ni på filmen. Alla hundar visade sig mycket väl med honom och där ser man hur det kan bli om man gör rätt och får kontakt. 

Nästa helg ska vi på en ny träning för en annan tränare och det blir säkert givande det med. 

Här ser ni hur mina hundar leker loss i trädgården hemma i Nynäs. Fullt ös medveteslös är modellen. Pappa Baggis är bästa lekkompisen. 

Projektet att göra allt staket schnauzerproof fortsätter och en ny sektion är på gång. Min underbart snälla pappa hjälper såklart till som vanligt. Vad skulle jag göra utan honom. Jag har grävt groparna och sedan göt vi ner stolpskor tillsammans. När jag kom hem igår hade han börjat sätta näten och vi kunde sätta stolparna i lod tillsammans. 

Det trasiga halsbandet kommer från Noble Dog och jag hoppas att de byter ut det. Den svetsade ringen brast och Ybbe kom lös. Som tur var kom hon på inkallning så det hände som tur var inget. Det är ju verkligen den största fasan, att ens älskade hund kommer lös och råkar illa ut. Ja, jag förmår inte ens skriva det.  Baggis har också ett nithalsband därifrån men jag har inte vågat använda det sedan detta brast. Jag tänkte laga Ybbes men jag börjar med att se om försäljaren har någon garanti, annars får jag fixa till det själv. Jag återkommer i frågan. Hade verkligen velat ha ett till varje hund men är som sagt osäker på om jag vågar använda Baggis längre.