Öron

02/07/2023

En schnauzers öron ska enligt rasstandard vara lagom stora och den främre delen ska ligga tätt mot kinden. Överdelen av örat ska inte vara högre än skallen. När valpens skall börjar växa och tandömsningen ska börja så kommer sannolikt öronens fall och ställning förändras. Man kan råka ut för så kallade rosettöron och flygplansöron. Ett rosettöra får ett vertikalt veck som viker örat på mitten vertikalt. Flygplansöron står rakt ut från huvudet precis som ett par flygplansvingar. 

Vill man få en hund som man kan ställa ut så behöver man korrigera öronen. En del säger att man kan massera örat så att det får rätt form, tex när man sitter och myser i soffan. Jag är tveksam till om det fungerar och de flesta tejpar öronen. 

Om man läser på Jordbruksverket så står det att tejpning av öronen på ett sätt som orsakar hunden lidande är förbjudet, samt tejpning av kuperade öron. Så hur tejpar man då öron på ett sätt som är sjysst för hunden och därmed inte förbjudet? 

1 Se till att hundens öron inte är fulla av hår och fukt. 

2 Raka INTE insidan av öronen eller området på kinden där öronlappen kommer ligga emot i tejpat läge. Rakade hårstrån blir som nålar och gör sår om man tejpar ner ett öra mot de rakade stråna. 

3 Se till att du har daglig och god tillsyn. Lukta titta och ha koll på din hund, precis som du ska göra i alla fall oavsett om du har tejpat eller ej. 

4 Släpp aldrig en hund med tejpade öron lös på promenaden. Teoretiskt sett skulle hunden kunna fasta någonstans. Detta på samma sätt som att man aldrig släpper en hund lös med halsband eller koppel, just pågrund av risken för att fastna och inte bli hittad. 

Följer man dessa råd så är tejpningen sjysst och inte på något sätt plågsam för hunden. Däremot kan man vara medveten om att tejpning ibland, bland vissa, kan uppväcka känslor. Då kan det vara bra att känna till att ej plågsam tejpning inte är förbjuden av Jordbruksverket. 

Köp leukoplast på apoteket och dra ut två remsor som du lägger klistersida mot klistersida. I ändarna tar du den ena tejpsidan på öron"snibbens" undersida och den andra på ovansidan. Sedan drar du tejpbiten under hakan och mot nästa öronlappsspets och tejpar fast på samma sätt som på andra sidan. Det är alltså bara på öronlapparna som tejpen sitter fast i hunden. Det ska sitta åt så att örat dras nedåt lite grann och att det bildas ett vertikalt veck på örat åt rätt håll. Se på bilden på Tapper nedan. Det ska alltså sitta åt men inte för mycket. 

Om du följer länken här så kommer du till en annan kennels sida där man får se bra bilder om hur man göra. Jag ska se om jag kan göra en liten film om hur man gör framöver. Jag har noterat att Tappers öron är G på åt fel håll igen så jag ska ladda med tejp imorgon.