Morgonstund har guld i mun - om man är schnauzer

30/05/2023

När man är schnauzer är livet toppen om matte går ut på extra tidig morgonpromenad. Valparna har varit ute på första rundan i nya hagen, som de invigde igår efter att ha lyckats rymma ur den gamla. Lillmatte var valpvakt när jag åkte iväg och vaccinerade de stora hundarna. När vi kom tillbaka hade de genomfört en koordinerad attack med både kryp under staketet, över och en försökte ta sig in under verandan. Nu har vi flyttat valphagen till en större hage bakom huset och nu återstår det att se hur trädgården tål 10 schnauzervalpar. Jag kan notera att de börjat gnaga på saker och ting och det är inte konstigt med tanke på att kindtänderna är på väg upp. 

Igår klippte jag också alla 180 klor och kontrollerade betten. De börjar få lite egna ideer när det gäller kloklippning men jag körde med metoden att samarbete leder till avslappning. Det går inte att låta en valp välja OM den ska tåla hantering, utan de behöver tränas att acceptera kloklippning och övrig vård. En schnauzer brukar få beröm hos veterinären för att den här så mycket hanterad. När jag klipper klorna på en större hund står den på trimbordet och mina stora lyfter jag helt enkelt tassen framifrån och klipper av i klacken på klon och sen beröm. En valp som krånglar och krumbuktar tar jag runt ryggen, lyfter tassen, ungefär som på en häst och klipper. Om den unga hunden trasslar håller jag fast i ett vänligt men bestämt grepp och när hunden slappnar av gör också mitt grepp det. Rätt reaktion leder till belöning. Jag håller inte på och säger fy och nej, utan gör mitt bästa för att belöna det beteende jag uppskattar. De brukar fatta galoppen snabbt. En del valpar får ligga på rygg och jag klipper klorna och andra sitter. 

Jag rekommenderar valpköparna att framöver köra lite hantering varje dag och etablera en acceptans för borstning, kloklipp och vartefter plockning av päls. Räkna inte med att valparna står som saltstatyer på trimborden från början, det är något de behöver tränas in i. Var tydliga, ge er inte och belöna rätt beteende. Förbered er på att de kan krumbukta och låta missbelåtna. Om ni börjar ge med er så vet valpen att det här kan man slippa. Var konsekventa, lugna, tydliga och trygga. Alla raringar har nu, igen, nyklippta klor och fått gos och kli på magen. Allt gott och nu somnar de om efter att mamma varit inne och gett lite mjölk.