Löpvecka och att leva med tik och hane

16/10/2023

Nu är vi inne på löpdag 11 och höglöpet har så sakteliga börjat. Förra gången hade vi första parning på dag 10. De tydligaste tecknen på att höglöpet är inne är att tiken rister i ryggen när hanen kommer nära och att blodet har ändrat färg från rött till mer gulaktigt. Utöver detta ser man också att tiken bjuder in och ställer upp sig för hanen. Om hanen inte bjuder in och gör sin första invit kan det bli så att tiken bestiger hanen för att visa vad det är som borde ske. Hanen brukar bjuda in och fråga om det är läge genom att lägga en tass över tikens rygg och trycka till lite. Hanen kan också slicka tiken i öronen för att visa sitt intresse. 

Om man vill para sin tik tipsar jag om att föra noga anteckningar kring tikens beteende och färg på blodet. Om man kan leva med en hane samtidigt så är det till hjälp. Jag vill dock nämna att en hane som lever ihop med tiken hela tiden reagerar delvis annorlunda än en hane som träffar tiken då och då. Min hane som bor med tiken hela tiden blir lite avtrubbad och osugen, vilket jag är väldigt nöjd med :-) , men en hane som träffar på tiken då och då drabbas mycket mer omedelbart av tikens dofter och signaler. 

Om man bor med en hane och tik och inte vill para så är min erfarenhet att hanen behöver få känna sig nära och trygg med att tiken är under hans uppsikt. Då blir han lugnare och man slipper i mycket högre utsträckning pip och gny. Det är inte så snabbt gjort att para så om man är uppmärksam på bla tecknen ovan är det möjligt att ha hane och tik tillsammans länge, även under höglöp utan att det behöver hända något. Man måste "bara" vara uppmärksam och redo att agera om det skulle hetta till. Jag har ett tikskydd på min tik när de är tillsammans tex på kvällarna, när vi sitter i soffan, för att ge mig lite tid om det skulle hända något. Att hanen är med hela tiden gör honom avtrubbad och osugen utom de allra med heta dagarna. Skulle jag däremot separera dem och sedan återföra hanen innan höglöpet är helt över så drabbas han stenhårt av hormonerna när de möts igen och då blir det en häftig reaktion på honom. Förra gången när vi faktiskt skulle ha valpar blev jag rejält orolig och tänkte att det inte skulle bli några valpar då Baggis nobbade alla inviter efter den första parningen trots att alla tecken var rätt. Sedan fick han en dags vila  och sedan var han "game" igen. Med detta sagt är det givetvis viktigt att det inte blir någon lekstuga och låtsasparningar, varesig tik eller hane ska vara någon slags experimentområde för den andres lustar och det ska man som ansvarig ägare tillgodose att det inte sker. 

Fram till nu när jag har tre hundar har jag gått med både löptik och hane ihop under hela löpet, men nu när jag har tre hundar så undviker jag promenad med alla tre ihop under höglöpet. Hanen blir försvarsberedd i möten eftersom han känner att han behöver försvara sin tik så jag väljer att gå med bara två och undviker möten. 

#parning #schnauzer #standardschnauzer #löptik #levamedtikochhane