Friställa

01/08/2023

När man ställer ut sin hund vill man gärna friställa den. Att friställa innebär att man får hunden att ställa upp sig snyggt utan att man rör vid den. Vi börjar med att belöna hunden för att den står på kommando:stå. I början bryr man sig inte alls om hur hunden står, bara att den står. Ibland kan man vänta ut att hunden ställer sig och när den gör det belönar man och ger samtidigt ett tecken. När hunden börjar förstå kommandot och se tecknet så kan man dra ut på tiden mellan belöning och tecken och då är det egentligen omvänt lockande man jobbar med. När hunden gör rätt får den se godisen och om den går ur position så döljer man godisen. 

När jag varit i tex Danmark och ställt ut så fick jag instruktioner via den danska klubben att man inte fick ha strypkoppel och att man måste visa hunden med leende koppel (alltså ett löst koppel) och friställande handlar om att samarbeta med hunden och att fungera med den som ett team. Förr i tiden och ännu faktiskt, så visades hundar i utställningsringen genom att handlern flyttade ben och tassar för hand och höll i svansar mm. 

Det finns många som är duktiga på att friställa sina hundar och om ni har tillfälle att titta på någon utställning så kan jag nämna några som är mycket duktiga på att friställa: Kennel Velvet Dandy som visar schnauzer och affenpinscher. I Danmark såg jag Helle på kennel Mohner som friställde sina hundar och det var som att se ett dansande par ihop i perfekt kommunikation. 

Min Ybbe har lärt sig grunderna i att friställa och här i filmen försöker vi visa lite hur man kan träna. Hon är inte utställningstrimmad här, eller tränad i detta på länge men jag tänker att filmen ändå ger en indikation av hur man kan göra.