Att vara en resurs för sin hund

25/05/2023

Dagen började med mat ute i hagen, efter att valparna väckt mig med sina fantastiska ljud som härmar en skock måsar som svalt polisens sirener. Eftersom dottern är hemma med pollenallergi så har raringarna fått vara ute hela dagen och haft det jättemysigt. Dottra har omväxlande vårdat sin allergi och klappat och myst med valparna. Inget ont som inte har .. osv. 

Jag har köpt nya leksaker som valparna ska få möta och jag planerar att låta alla, kanske lite väl ambitiöst, möta en ny leksak på ett område de inte varit på förut och utan störande inslag av avundsjuka syskon som också vill leka, eller en pappa som också vill vara med. Vi får se vad jag hinner i helgen. Leksaken som jag är väldigt nyfiken på är en fisk som slår med svansen. Får se om jag vågar använda den eller om vi testar en Kong med tre bollar som sitter ihop och innehåller godisar. Den kommer att kräva lite ihärdighet av valparna för att de ska få smaka på godiset. Det blir spännande att se hur de reagerar. Jag ska också anordna ett jaktmoment och ett kampmoment så får vi se hur de reagerar. Vad är det som de belönar sig med. En av valparna anar jag redan att belönar sig med lek och en annan drivs mer av godis. Sånt kan vara bra att känna till när man sen ska träna sin valp. En väldigt duktig tjej i Stockholm, som heter Emilia och jobbar på Klicka hundcenter, pratar mycket om att vara en resurs för sin hund. Jag tänker att det är bra att känna till vad som kickar igång i belöningscentrat hos sin hund så att man kan vara sin hunds hjälte och resurs. Om någon har hund i Stockholm så kan jag varmt rekommendera Emilia på "Klicka hundcenter". Hon kan rasen och är grym på många tävlingsgrenar och har tom kvalat in till SM med en schnauzer. Dessutom kan hon trimma schnauzer. 

Vi har också hunnit avmaska hela gänget en gång till och väga idag. Vi hade besök av ett par tonåringar och deras mamma häromdagen så vi har hunnit bekanta oss med lite större barn också. Nu känner jag att jag är nöjd med människo-socialiseringen och kommer jobba mer med lekar med valparna och kanske något med ljud. Jag följer en duktig uppfödare i Danmark som visade att hon la ut teskedar på köksgolvet och lät valparna tassa runt. Det klirrade och skramlade och valparna hade bara kul. Kanske fick de leta godis där. Det funderar jag på att pröva och en svensk uppfödare vet jag spelade upp fyrverkeriljud. Det har jag redan gjort en gång och det gick fint. Eftersom vi bor nära en kombinerad militär- och personplansflygplats så är de rätt vana vid ljud redan, men sånt kan vara platsbundet så inget är färdigt, men en grund finns. När valparna kommer hem gäller det att nya matte och husse är coola och inte visar någon oro eller rädsla om valpen verkar orolig och på så vis "frågar" om det är något. I ett sånt läge ska man bara vara cool och signalera att allt är väl, ALDRIG ynka och tycka synd om, för då har man bekräftat att det är något farligt. 

Jag planerar också att göra ett inlägg här om trimning. När jag köpte min första schnauzer kunde jag inget om trim och från det har jag verkligen grävt mig in i teorin kring päls. När jag gör något kastar jag mig gärna 100% in det och självklart har jag nu läst massor av teori kring päls och tränat på olika pälsar. Det gäller att utvecklas och ta till sig ny information och lära sig av andra. Så några tips kring det som öppnade mina ögon kommer förhoppningsvis imorgon, eller om några dagar. Ha det gott alla!