En hektisk tid

29/05/2023

Nu råder bråda dagar här hemma. I helgen har jag och en vän genomfört lektester med valparna för att se hur de reagerar i olika situationer. Vi har undersökt: ljud, främmande person, kamplek, flyktbenägenhet, flockkänsla och trygghetskontakt. Resultatet av ett sånt här "test" är inget som säkerställer eller garanterar hur en valp blir när den blir stor. Det är en indikation på hur en valp KAN bli, men sen påverkar miljön valpen växer upp i mycket i hur den blir. En valp är ett ämne och en individ som formas av sin miljö och de metoder den är med om. En vän till mig genomförde fullständiga valp-bph och i den ena kullen överenstämde resultaten väl med hur valparna sedan presterade på vuxen-bph och i den andra kullen stämde ingenting överens. Så man ska inte dra för stora växlar på resultatet utan se det för vad det är: en indikation. På filmen nedan ser ni min "figurant" som äntligen får leka och gosa med valparna. Hon har längtat men jag har sparat henne för att ha en hundvan person som hjälper till med testet. Här ser vi hur hon får full schnauzerlove från alla valparna.

Alla valparna i denna kull visade på trygghet för ljud, de har hörsel och överlag nyfikenhet på vad det är för ljud, ingen har flytt vid överraskning av paraply som fälls upp ovanför dem och de visar på flockkänsla och går med när en för dem person lämnar. Det kan vara en bra början för valpköparna som vill träna fritt följ. Schnauzer brukar vara rätt ointresserade av främmande personer, men dessa verkar ha ett gott öga till främlingar. Tack alla vänner som varit här och gosat med valparna, ni har givit dem positiva förväntningar på främlingar. Ljud verkar inte heller skrämma dem och detta med att bo nära en flygplats med allehanda plan har hjälp till att träna dem. Jag kom att tänka på vår dotter igår när maken började såga med sticksågen brevid valphagen. Eftersom vårt nynäshus var i stort behov av renovering när dottern var liten, så fick hon sova sig igenom allt byggbuller, med resultatet att idag vaknar hon inte av något, inte ens brandlarmet. Maken frågade om jag skulle ta in valparna innan han började såga och jag tänkte, näpp, detta får ingå i programmet och satte mig i hagen och låtsades som att det regnade. De flesta av valparna sov vidare, ett par bytte plats, ett par frågade mig om det var något att bry sig om och jag satt kvar och låtsades som ingenting. Alla valpar somnade om. Det gäller att sända rätt budskap.:-) Om matte säger att det är lugn, så är det lugnt. Snart gäller det för valpköparna att etablera sig som den trygga ledaren som sänder rätt budskap. Jag rekommenderar alla varmt att anmäla sig till valpkurs, en schnauzervalp är en pigg och påhittig individ och det är bra att få stöd av utbildade tränare. 

Jag tipsar om att skaffa försäkring till valpen innan ni hämtar den. Alla valparna har en doldafelsförsäkring i Trygghansa, tidigare Moderna försäkringar och man får 25% rabatt första året. 

Nu ska jag bara njuta av valparna denna sista vecka med hela gänget. Några av raringarna kommer att flytta veckan efter och till midsommar. Sen ska jag ge mina vuxna hundar massor av mer uppmärksamhet, de har faktiskt fått stå tillbaka denna tid och jag ska sova längre än till fyra halv fem på mornarna. Synd att dygnet bara har 24 timmar.