02/03/2023

26/09/2022

Schnauzer - en underbar ras, stark, vacker, trofast och energisk. En del säger att den inte är för alla att ha och andra säger "en gång schnauzer, alltid schnauzer". Ur mitt perspektiv ser jag det som att rasen kräver vår närvaro och att vi ska vara villiga att vara aktiva och närvarande ledare. Mina representanter för rasen behöver aktiveras, röra på sig och få jobba.

Ursprungligen var rasen till för att vakta gården och döda små skadedjur på gårdarna. I deras instinkter finns alltså nedärvt att vakta och de vill gärna få hålla span och älskar att sitta och spana ut över ägorna. Jag tycker att det är viktigt att försöka bryta vaktandet och vara ledare över när det ska vaktas. Eftersom det är en ras med mycket kraft så behöver de få ett annat jobb om vi tar ett jobb ifrån dem. Som husse eller matte behöver vi aktivera dem med något som vi tycker är positivt. Många schnauzer är duktiga spårhundar, rally och agilityhundar. Min ena hund tränade med stor glädje med sin husse inför Iron Man. Både man och hund var glad och i toppform. Efter att ha sprungit en mil är schnauzern lagom uppvärmd för en långpromenad med matte.

Kan då schnauzern ta det lugnt och koppla av? Jo, det finns en tydlig på- och avknapp, men det är viktigt att vi visar när vi ska jobba och när vi ska vila. Hundar mår bra av att vila och många hundar blir överstimulerade med ständiga aktiviteter. Lagom är bäst. När jag fick en tidig Corona och var däckad i lunginflammation i tre veckor låg min hund nedanför mina fötter i tre veckor och rastade sig själv i trädgården däremellan. De är alltså väldigt anpassningsbara och lojala. Att inte få motionera i princip varje dag är dock inte något jag rekommenderar för en schnauzerfamilj. Om man ska ha schnauzer så ska man uppskatta att komma ut på dagliga promenader, annars tänker jag att det finns andra raser man bör överväga.

Om man vill ha schnauzer behöver man också vara villiga att genomföra viss pälsvård. Det är en trimras, alltså en ras där man drar bort döda hårstrån och kammar bort ull. Den stora fördelen med den här pälsen är att man i princip slipper ha hundhår skräpandes på golv och i soffor, för de stråna har vi trimmat av. Många schnauzer är också mindre allergena än andra raser och det finns metoder för att undersöka hur utmanande en individ kan vara ur ett allergiperspektiv. Det är dock inte så att en allergisk person glatt kan hoppa iväg och köpa en schnauzer, det kan alltså vara individberoende från hund till hund. Valpar brukar dock få iaf mig att reagera.