Besök i trimmet

14/07/2023

Jag har haft besök av en bekants dvärgschnauzer och det blev en tillfredställande trimning. Jag älskar att få riktigt god nytta av mina underbara knivar från groomer DK. Den lilla vännen var en riktigt ulltuss, som så ofta med DS och innan jag kunde börja med att kamma ull fick jag dra av det yttersta lagret som både bestod av långa ullstrån och sträva strån. Efter det kunde jag börja rensa med medium ullkniv, sedan fine, därefter fine och slutligen superfine. Sedan kunde jag dra av lite mer sträva strån och slutligen putsa med trimstenen. 

Som ni ser i den mittersta bilden är örat nästan helt igenväxt. Förr i tiden brukade man dra ur allt hår med hjälp av trimkondomer och trimpuder. Det är också så jag gör med mina egna hundar. Mina hundar får dock aldrig så här mycket hår i sina öron eftersom jag 1) inte låter dem växa igen, 2) inte klipper bort håren. Nuförtiden sägs det att man skapar microsår i öronen som blir en grogrund för infektioner om man drar ur pälsen. Jag tror att man måste vara nyanserad i detta. Att dra ur allt, en hel skog, är nog inte bra, men att ta lite med jämna mellanrum är rimligt enligt mig. Om man låter öronen växa igen så blir örat oventilerat och absolut en grogrund för ohälsa. Jag tänker också att öron som klippts ur snabbare växer på sig igen jämfört med ett öra som man dragit ur. Jag tänker också att det är skillnad på olika raser. Schnauzer är en trimras, det är alltså meningen att vi ska trimma håren och om det varit problem att dra ur öronen så hade trimmare upptäckt det tidigare. Som jag hör det så drar de flesta "old timers" ännu ur öronen på sina hundar. Pälsen som växer långt ner i hörselgången är dessutom omöjliga att klippa bort. 

Däremot så tror jag inte på att dra ur allt detta på en gång, utan man måste ta lite i taget. Denna hund har blivit urklippt i örat för 2-3 månader sedan och på den tiden har vuxit igen så här mycket. På DS så växer ullen och håret supersnabbt och då kan det bli så här. Jag valde att kompromissa, eftersom det var så mycket hår, så jag drog ur en del och klippte lite. Svaret på frågan, klippa eller dra,  är så som jag ser det, att dra ur lite hela tiden och aldrig låta det växa igen. 

Det var som sagt en tillfredställande trimning, från ulltuss till snygging. Det är så jäkla trevligt när man kan dra bort långa ullstrån, kamma ur de kortare stråna och sedan se den blanka sträva pälsen komma fram som en glänsande diamant. Jag fick tyvärr inga bra efterbilder men ni kan ana skillnaden om ni ser på bilderna nedan.