Avtrimmad

31/05/2024

Baggis 7 år på väg mot något bra i pälsväg. Jag drog ner massor för ett par veckor sedan och nej vi är inte på väg till någon utställning, men det är alltid roligt att ha en vältrimmad hund. Nu ska jag se hur det blir med en kort hård päls. Jag tycker egentligen att de är snyggast med lite volym i pälsen men kanske är det bättre på sommaren med lite kortare. Här rakade jag inget utan bara putsade det yttersta efter en rätt rejäl nedtrimning för ett par veckor sedan. Jag gissar. att den blir kanon om ca fyra fem veckor. Kanske får han vara med på någon utställning framöver, alltid roligt att göra en grupp med sin uppfödare tex. 

Lilla fröken TippTapp blev också av med pälsen, ganska mycket faktiskt och ser lite ut som en plockad höna på sina ställen då jag var snabb och behöver gå över ett varv till varje vecka framöver. Jag tror att hon är som pappa Baggis, har en päls som växer relativt långsamt, så nu har jag noterat i kalendern när hon trimmades ner och sedan får jag notera när det ser hyggligt ut igen. Jag måste också försöka få en tätare rull på hennes päls så att man inte står där precis innan en utställning och inser att hon inte är redo pälsmässigt.

Det är lite intressant att titta och jämföra dem när de står uppställda. Övre delen av bakstället känner man igen direkt från Baggis medan förbröstet och bröstet kommer kommer från mamma Ybbe. Skuldran är från Baggis och halsen är nog en kombination av Ybbe och Baggis, men den är lite svår att bedöma när de inte friställs utan hålls. 

Äntligen får vi snart sommarlov och får mycket tid att träna ihop och jag är så lockad att kontakta Kompis hundträning igen för att få träna rally igen. Det var verkligen roligt när Baggis och jag gjorde det senast. 

Så ska en schnauzer har kort tät päls eller kan den bära längre päls?

Det beror enligt mig på flera olika faktorer. En faktor är pälsens kvalitet. En del pälsar håller inte ihop i längre utförande och måste då hållas kort. Hundarna här på sidan har päls som både växer långsamt och som håller ihop även i längre utförande. Sedan kan man även ta hänsyn till hundens konstruktion. Med lite väl rik päls döljer man kanske vinklar och min Tapper fick bättre kritik på sina vinklar när pälsen var kortare och gissningsvis beror det på att pälsen blivit så stor att den tyvärr dolde något som jag egentligen ville visa. Eftersom det är en junior så är inte pälsen färdig ännu och jag hade varken tid eller alternativ. 


I skyttelivet går det hyggligt men det är tufft att kombinera två så olika hobbies. Trimmandet sliter på högerarmen och påverkar balans och precision i skyttet. Jag har dock höjt mitt snitt till 43 och har tom gjort ett snitt på 44 en gång. Allt oftare får jag in guldserier och är väldigt peppad på att utvecklas. Helst vill jag att allt ska ske NU! Är det någon som letar efter en avkopplande aktivitet som kräver mental närvaro och som skänker lugn så kan jag varmt rekommendera skytte och min förening Visby Nationalbeväring. Det vore väldigt roligt om det kunde hitta fler kvinnor till sporten. 

Pappa Baggis med iaf underkläderna på
Pappa Baggis med iaf underkläderna på
Dotter Tapper utan utställningskostym på och ojämnt trimmat, fort gick det
Dotter Tapper utan utställningskostym på och ojämnt trimmat, fort gick det
Med utställningskostym på - snyggt med päls
Med utställningskostym på - snyggt med päls